Press & Nyheter

Sillens Dag och Årets Sill skänker 124.200 kr till Sjöräddningssällskapet

Plötsligt spricker de grå molnen upp och solen träder fram över ett fest-skrudat Klädesholmen. Sillens Dag på Klädesholmen slår upp portarna för tionde året i rad. Klädesholmaren Bert Olsson som är konferencier inleder dagen med att hälsa alla besökare välkomna och berätta vad Sillens Dag har att erbjuda i form av mat, aktiviteter och upplevelser.

När Gun Alexandersson Malm håller sitt invigningstal betonar hon att Sillens Dag är en viktig händelse på Tjörn och att vi i år har lite extra att fira när Årets Sill firar sitt 10-års jubileum.

– Att förena sin vanliga verksamhet med turism är någonting jag tror starkt på. Och igår blev ALAX bästa matjessill i tv. Det är också värt att fira, säger Alexandersson Malm.

Alexandersson Malm hyllar också Sanna Hermansson och Salt&Sill som är med och tar fram de nya innovativa smakerna till Årets Sill.

20180606111426_IMG_8022_resized

 

När man för tionde året i rad presenterar Årets Sill på scenen är det likt förgående år Benita Nilsson som gör detta. Hon berättar om den vinnande kombinationen av syrliga smaker från lingonen och de söta smakerna från den arraksbaserade punschen. Nilsson får sällskap på scenen av Per-Aste Persson, VD och Produktutvecklare Klädesholmen Seafood, och Jonas Espefors, driftchef och sillmästare Salt & Sill.

-Det har blivit så många goda sillar nu förtiden, svarar Persson. Bara på sista året så har vi tagit fram ett par sorter som faktiskt har blivit favoriter, både förra Årets Sill och den vi släppte i påsk, Brantevikssillen. Men det är alltid matjessillen som man faller tillbaka som den stora favoriten.

– Jag får hålla med Per-Aste. Fast gärna utgången, två- tre år gammal sådan, tillägger Espefors.

Därefter får Nilsson lämna över en check med ett värde av 124.200 kr till Sjöräddningssällskapet som är insamlade genom försäljning av Årets Sill 2017 och samma års Sillens Dag. Sjöräddningssällskapet består av 71 räddningsstationer och fler än 200 räddningsbåtar längs våra kuster och i våra stora sjöar. 2100 frivilliga sjöräddare är beredda att rycka ut, dygnet om, året runt. Arbetet bedrivs av ideella insatser, medlemsavgifter och donationer. Läs mer på www.sjoraddning.se.

Sillens Dag 2018 var minst lika välbesökt som tidigare år med nära 5000 besökare på den lilla ön. Ett stort tack till alla arrangörer, utställare och framför allt besökare!
Arrangörer av Sillens Dag är Södra Bohuslän turism, tillsammans med Salt&Sill och Klädesholmen Seafood.

 

 

Lingon och Punsch ger smak åt Årets Sill 2018

För tionde året i rad lanseras Årets Sill. I år har man lyft fram en klassiker från Salt & Sills eminenta julbord. En Lingon- och Punschkryddad sill med syrliga smaker av lingon och söta smaker av den arraksbaserade punschen får stoltsera som 10-årsjubilaren Årets Sill 2018.

-Det är en vinnande kombination av smaker. Sött från punschen och syrligt från lingonen, precis som de framträdande smakerna i sillen, poängterar Jonas Espefors, sillmästare och driftchef på Salt&Sill.

 

Punsch är en anrik dryck som under 1700- och 1800-talet ansågs vara särskilt fin om den förvarats på tunna och gärna skeppats en längre strecka och därmed ”rullats”. Likt sillen som också förvarats på tunna på traditionellt vis innan den kryddas och läggs i lag.

 

Projektet Årets Sill är ett samarbete mellan restaurang/konferensanläggningen Salt & Sill på Klädesholmen och Klädesholmen Seafood. Målsättningen är att ta fram nya, spännande och innovativa sillinläggningar och samtidigt bidra till Sjöräddningssällskapets viktiga arbete. Förslagen till Årets Sill tas fram av Salt&Sill och dess personal. Därefter arbetar Klädesholmen Seafoods VD och produktutvecklare, Per-Aste Persson, fram en sillinläggning som är anpassad för fabriksproduktion.

 

En krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och deras arbete för ökad säkerhet till sjöss.

 

Årets Sill 2018 fortsätter säljas fram till juni 2019.

 

 

Sillens Dag och Årets Sill skänker 135.590 kronor till Sjöräddningssällskapet

 

”Sol i Bohuslän, kan det bli vackrare?” Så inledde Gun Alexandersson Malm, Tjörns Kommun, sitt invigningstal på Klädesholmen då Sillens Dag gick av stapeln för tionde året i rad. Solen stod högt på himlen och det blåste en aningen frisk bris medan besökarna strömmade in över bron till ön på Tjörns västra sida.
Den 6 juni firades tidigare som Svenska flaggans dag. Dagen fick 1983 statusen nationaldag och sedan 2005 är den också en helgdag. På Klädesholmen har man lyft högtiden en nivå ytterligare genom att fira Sillens Dag den 6 juni, som starten på sommaren.

 

Sillen som har fått de boende på kusten att överleva i århundraden är värd att fira enligt närmare 5000 personer som tog sig till Klädesholmen denna dag. På scenen bjöds det under dagen på Ukulele och ”silliga” sånger av Holmens Sillverkör, samt fantastisk musik av Lisen & Sebastian och Knut & Maria.

 

Benita Nilsson från Akvarellmuseet i Skärhamn presenterade Årets Sill som i år är O.P Andreson-kryddad med smaker av kummin, anis, apelsin och koriander. Det är även en skvätt av den anrika akvaviten i såsen. Dock behöver den som äter sillen inte vara orolig över procenthalten i såsen påpekade Benita.

 

Årets Sill och Sillens Dag har från tidigare år genererat över 1 miljon kronor till Sjöräddnignssällskapet. I år överlämnades en check på 135.590 kronor till  representanter från Sjöräddningssällskapet; Lars Samuelsson, stationschef på Kärringsön, Monica Hakefjord – Skärhamn, Martin Löfstedt – Rörö, Fredrik Anderberg – Stenungsund. Lars berättade i samband med detta mer om Sjöräddningen som organisation och deras arbete till sjöss. Sjöräddningen är en ideell organisation som finansieras enbart på bidrag och medlemsavgifter.
Klädesholmen Seafood och Salt & Sill har stora förhoppningar till att Årets Sill med smak av akvaviten O.P Anderson och dess kryddor blir en riktig storsäljare så att bidraget till Sjöräddningen blir ännu större till nästa år!

 

Årets Sill 2017 

Årets Sill_2017

 

 

 

 

 

 

 

Nu lanseras för nionde året i rad Årets Sill. I år har man lyft fram sillmästarens favorit från tidigare års nominerade smaker. Årets Sill 2017 är en O.P.Anderson kryddad sill med klassiska smaker av den äldsta och anrikaste akvaviten O.P.Anderson. Kryddningen i sillen består bland annat av kummin, anis och apelsin och ger den klassiska löksillen ett modernt lyft. O.P. står för Olof Peter, spritfabrikör och skeppsredare, född 1797. Sonen Carl August tog över affärerna och lanserade år 1891 O.P. Anderson Aquavit som en hyllning till sin far. (källa: http://www.svenskasnapsar.se/sortiment/op-anderson)

 

Årets Sill är en premiumsill som varje år utses i ett samarbete mellan restaurang Salt & Sill på Klädesholmen och Klädesholmen Seafood. Målsättningen är att ta fram nya, spännande och innovativa sillinläggningar. Salt & Sills köksmästare skapar varje år fyra moderna sillinläggningar till Årets Sill. Inläggningarna presenteras sedan för en expertjury som slutligen utser Årets Sill. I år har man alltså valt att lyfta fram en av de tidigare nomineringarna. En krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och arbetet för ökad säkerhet till sjöss.

 

Årets Sill börjar säljas på Sveriges nationaldag den 6 juni, samtidigt som ”Sillens dag” firas på Klädesholmen, och går endast att köpa under samma år som den utses.

 

 

Årets Sill 2016

“”Stig in i sillens underbara värld med doft och smak av ingefära, chili och citron. En sill för både nybörjare och proffs. En överraskning!” löd juryns motivering då Årets Sill 2016 med smak av Anchochili & Ingefära presenterades. 

burk_2016_bred
Årets Sill 2016 Anchochili & Ingefära.

 

Årets Sill 2016 framröstades av en jury bestående av den ständige ordföranden och skådespelaren Peter Harryson, kocken och krögaren Christian Hellberg, kocken och mångsysslaren Alexandra Zazzi, matbloggerskan Karin Högberg samt Sjöräddningssällskapets VD Rolf Westerström.

 

Vad skulle juryn välja att servera sillen till?
– Årets Sill 2016 med smak av Anchochili & Ingefära är en krämig sillinläggning som passar utmärkt som apertif till exempel i ett fyllt ägg, rekommenderar Zazzi.
– Eller varför inte på ett grillat gott bröd, inflikar Hellberg


Juryn Årets Sill 2016.


Årets Sill 2015

“En balanserad syrlig, krämig sill med tydlig fräschör samt en behaglig örtighet, Årets Sill 2015 är Basilika & Citron”. Så löd juryns motivering vid uttagningen av Årets Sill 2015. 

Årets SIll 2015 Basilika & Citron. Fotograf Lisa Nestorson
Årets SIll 2015 Basilika & Citron. Fotograf Lisa Nestorson

 

Årets Sill 2015 blir en krämig sill med smak av basilika och citron. Juryn som i år bestod av ständige ordföranden Peter Harryson, Årets kock Thomas SjögrenFrida Ronge kökschef på vRÅ, kulturbåtskepparen och journalisten Harald Treutiger, och Sjöräddningssällskapets Rolf Westerström, hade i år en lång överläggning innan resultatet kunde presenteras.

 

– Det var väldigt klart för oss alla att det stod mellan två av inläggningarna, men vi kan bara ha en vinnare så detta fick stötas och nötas lite extra och med facit i hand så känns Basilika & Citron som en värdig representant för Årets Sill, säger Peter Harryson.

 

– Får man möjligheten att vara med och rösta fram Årets Sill så är det inte i första hand en upphottad klassiker man vill ha utan en sill som sticker ut och som ger skäl för att få heta årets sill – en sill med karaktär, säger Thomas Sjögren.

 

Hur ska man då äta nya Årets sill? Från juryn är svaret enkelt – med en bit kokt potatis blir den komplett.

Juryn Årets Sill 2015. Fotograf Lisa Nestorson

Årets Sill 2014 korad på Klädesholmen

”En vacker bordeauxfärgad sill som går bra med resten av smörgåsbordet, men som även kan avnjutas i ensamhet”. Så löd motiveringen av Årets Sill 2014 med smak av Björnbär & Grönpeppar.

Juryn bestod i år av den ständige ordföranden Peter Harrysson, den prisbelönte krögaren Håkan Thörnström, gastronomen och tv-profilen Edward Blom, vinnaren av Sveriges mästerkock 2012 Sigrid Bárány, vinnaren av Grillmästarna 2013 Andreas Mattiasson samt Sjöräddningssällskapets Cia Sjöstedt. 

Syftet med Årets Sill är att bevara och samtidigt utveckla svenska silltraditioner. En krona per såld burk skänks till Sjöräddningssällskapets arbete för en ökad säkerhet till sjöss. 2013 gav Årets Sill 75 000 kronor till Sjöräddningssällskapet.
Årets Sill tas fram i samarbete mellan sillproducenten Klädesholmen Seafood och skärgårdskrogen Salt & Sill på Klädesholmen vars köksmästare Jonas Espefors skapar fyra moderna och innovativa sillinläggningar som presenteras för en matkunnig jury.

Årets nominerade inläggningar gjorde det inte enkelt för juryn att enas om vilken smak som var den bästa.
-Det var ett svårt val i år, ingen sillinläggning var helt utesluten. Det krävdes flera omtagningar med smakprover för att alla skulle vara överens, berättar Harrysson.
Till slut var ändå juryn överens om att Björnbär & Grönpeppar skulle representera Årets Sill med bravur då de ansåg den ha en Bohuslänsk smak och kan tänkas falla en yngre generation i smaken.
– Den är inte fullt så söt som bäriga sillar kan vara, och grönpepparen är ett behövligt inslag, anser Bárány.

Gällande dryckesval till sillen har det ofta varit olika smak genom Årets Sills historia inom juryn.
– Årstabrännvin med sin pomeranssmak eller en belgisk körsbärsöl skulle fungera bra, tycker Blom.
Dock är Björnbär & Grönpeppar den första i raden av Årets Sillar där juryn är helt eniga om att vatten går alldeles utmärkt som dryck till.

Årets Sill börjar säljas i butik på Sverige Nationaldag den 6 juni och presenteras då för besökare på Klädesholmens evenemang Sillens Dag som också har till syfte att bevara svenska silltraditioner samt samla in pengar till Sjöräddningen.
Den 5 juni bjuds media in till förhandsprovning med Jonas Espefors på Salt & Sill Deli, Centralstationen i Göteborg. För mer information gällande pressträffen kontakta Linus Hansson linus@saltosill.se.

För ytterligare information och bilder kontakta:

Anna Andreasson – Klädesholmen Seafood aa@kladesholmen.se, 0304-692901
Linus Hansson – Salt & Sill linus@saltosill.se, 0707-878168

 

På Klädesholmen, på Tjörns västsida, finns en silltradition sedan 1594. Här har man i generationer utvecklat sillen till den inlagda delikatess den är idag. När de fyra kvarvarande konservfabrikerna på Klädesholmen slogs samman i början av 2000-talet bildades Klädesholmen Seafood, som idag förvaltar den svenska silltraditionens yrkeskunnande och hantverksskicklighet. Bara en kort pir bort ligger den erkända skärgårdskrogen Salt & Sill, som med lokala råvaror och starka influenser från kust och hav också bidrar till att lyfta sillen och dess traditioner. 

 

 

Över 120 000 kronor till Sjöräddningssällskapet på Sillens Dag

– Leif Mannerström utsedd till Årets Sill-stipendiat

Nationaldag och Sillens Dag. Besökarna strömmade till i tusental till Klädesholmen för att äta och köpa nysläppta Årets Sill 2013 – ”Bacon och pepparrot”, njuta av underhållning och delta i olika aktiviteter.

 

Försäljningen under Sillens Dag i fjol och av Årets Sill 2012 gav sammanlagt 122 750 viktiga kronor till Sjöräddningssällskapets verksamhet. Den symboliska checken överlämnades av Årets Sill-juryns ständige ordförande Peter Harryson.

 

För sin långa gärning i sillens tjänst utsågs Leif Mannerström till Årets Sill-stipendiat.

 

Efter att Tjörns kommunchef, Johan Fritz, hälsat välkommen och Kulturskolan sjungit nationalsången, presenterade Peter Harryson Årets Sill 2013 – ”Bacon och pepparrot” och lämnade över den rekordstora checken till Elisabeth Jansson Strömberg, Sjöräddningssällskapets kommunikations- och insamlingschef.

 

– Sjöräddningssällskapet finns tack vare alla medlemmar och givare. Ju fler sätt vi kan hitta på att samla in pengar på, desto mer sjöräddning. Årets Sill är ett sådant exempel. En innovation för oss, som på kort tid blivit en tradition både vad gäller folkfesten den 6 juni, där vi får chans att visa och berätta om vår verksamhet och vad gäller gåvan som ger oss möjlighet att fortsätta driva och utveckla vår verksamhet – att rädda liv till sjöss, säger Elisabeth Jansson Strömberg.

 

För sina 50 år i sillens tjänst och för sin kärlek till fisken fick Leif Mannerström Sillakademiens och Tjörns Sparbanks Årets Sill-stipendium på 10 000 kronor. Då Leif Mannerström själv firade 50-årig bröllopsdag på annan ort kommer stipendiet att lämnas över senare av Peter Harryson.

 

Rekordmånga besökare tog sig till Klädesholmen i år för att fira Nationaldagen och Sillens Dag.

 

– Det har varit ännu en fantastisk Sillens Dag. I år sålde vi otroliga 1 710 silluncher. Den försäljningen och ribbåtsåkningen ger ytterligare pengar till sjöräddningen, säger en mycket nöjd Sanna Hermansson, vd på Salt & Sill och tillsammans med Klädesholmen Seafood initiativtagare till Årets Sill och Sillens dag.

 

För ytterligare information, kontakta:
Presskontakt: Ann Waldeborn, 0702-69 53 01, ann.waldeborn@perspective.se
Bilder för fri publicering kontakta Ann eller se www.saltosill.se http://www.aretssill.se

Se också Klädesholmen Seafoods hemsida http://www.kladesholmen.se

Läs mer om Sjöräddningssällskapets viktiga och på frivillighet baserade verksamhet på http://www.sjoraddning.se

 

 

Säljstart på Nationaldagen för
Årets Sill 2013 ”Bacon och pepparrot”

 

Med motiveringen En välbalanserad, elegant och utomordentligt god sill där man njuter av eftersmaken.” utsågs ”Bacon och pepparrot” till Årets Sill 2013.


Årets Sill börjar säljas
den 6 juni vilket bland annat firas under Sillens dag på Klädesholmen.
En krona per såld burk går till Sjöräddningssällskapet, det gav 75 500 kronor för försäljningen av Årets Sill 2012.

 

Syftet med Årets Sill är att bevara och samtidigt utveckla svenska silltraditioner. I den namnkunniga Årets Sill-juryn, som samlades på Klädesholmen den 12 mars, ingick förutom ständige ordföranden Peter Harryson, musikern och sångaren Timo Räisänen, de erkända kockarna och matinspiratörerna Paul Svensson och Malin Söderström, matbloggaren Annika Ingemarsson och som alltid Rolf Westerström, vd för Sjöräddningssällskapet.

 

– Det är viktigt att manifestera svensk matkultur och något av det allra svenskaste som finns är ju inlagd sill. Jag är stolt över att få vara med och kunna slå ett slag för sillen, säger Peter Harryson, som är på plats under Sillens dag på Klädesholmen den 6 juni för att ”inviga” säljstarten och lämna över den symboliska checken till Sjöräddningssällskapet.
En krona per såld Årets Sill-burk går direkt till Sjöräddningssällskapet och det så viktiga arbetet för ökad säkerhet till sjöss. Även delar av försäljningen under Sillens dag går till Sjöräddningen.

 

För ytterligare information kontakta:
Peter Harryson, ständig ordförande Årets Sill, tfn 0761-16 28 35
Ann Waldeborn, presskontakt Årets Sill 2013 (även bilder),
tfn 0702-69 53 01, ann.waldeborn@perspective.se
www.aretssill.se
, www.saltosill.se, www.kladesholmenseafood.se